Soorten pijn

Een open deur, lijkt het. Om te zeggen dat er veel soorten pijn zijn. De ene pijn is de andere niet. Maar waar zitten nu eigenlijk de verschillen? Hoe kan je aan je arts of specialist beter duidelijk maken wat voor pijn je hebt?

Je kan natuurlijk veel pijn hebben of een beetje. Het kan lijken dat pijn eeuwig duurt terwijl je het bijna niet kan uithouden, ook kan het plotseling opkomen en weer weg zijn voordat je er serieus last van hebt. Dat zijn maar enkele van de verschillen. Wetenschappers kijken in eerste instantie naar de tijdsduur. Hoe lang duurt pijn en is het terugkerend?

Chronische pijn

Chronische pijn

Als pijn langer duurt dan zes maanden noemen we het chronische pijn. Een oude operatiewond kan genezen zijn maar aanhoudend klachten geven. Of een enkel die ooit verstuikt was, blijft een zwakke plek met terugkerende pijn. Het is eigenlijk een ‘vreemde’ soort pijn, omdat er lang niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Een genezen aandoening zou toch geen last meer moeten geven? En het lichaam heeft het moeilijk om deze pijnsignalen goed te interpreteren; gewoonlijk is pijn een indicatie dat er iets niet goed is, maar hoe zit het dan met deze ‘pijn zonder oorzaak’?

Natuurlijk zijn er ook soorten chronische pijn waar de oorzaak wel degelijk aanwijsbaar is, maar waarbij het wegnemen van de oorzaak een uitdaging is. Vaak is er weinig bekend  over de veroorzaker van de pijn, zodat deze ook moeilijk te behandelen valt. Chronische pijn leidt soms tot gerelateerde klachten in andere delen van het lichaam, of problemen als depressies of angsten.

Acute pijn

Mensen die last hebben van acute pijn zullen het er niet mee eens zijn, maar acute pijn duurt kort. Dat wil zeggen korter dan zes maanden. Misschien is het beter om dit ‘relatief kort’ te noemen omdat niemand zal willen ruilen met een persoon die bijna 6 maanden met ernstige klachten rondloopt. Ook is het vaak zo dat acute pijn vaak plotseling opkomt. Je kunt het vergelijken met plotselinge darmkrampen, met een keukenmes in je vinger snijden of je sleutelbeen breken tijdens het sporten. Gewoonlijk heeft deze pijn een signaalwerking; er gaat iets verkeerd in je lichaam en daar moet snel op gereageerd worden (je brandt je vinger aan een kaars en je lichaam reageert onwillekeurig door de vinger terug te trekken).

Acute pijn

Op basis van de aard van de pijn wordt een verdere indeling gemaakt.
Hieronder bespreken we twee soorten pijnklachten:

Weefselpijn

Weefselpijn ontstaat door actieve of dreigende weefselschade:

  • Je vingers doen pijn vanwege gewrichtsontsteking
  • Je snijdt met een mes in je vinger als je aan het koken bent
  • Je breekt je arm tijdens het sporten
  • Je stoot je hoofd aan een balk

Deze gebeurtenis prikkelt  ‘pijnzenuwlichamen’ , die via zenuwbanen de hersenen op de hoogte stellen dat er iets mis gaat. Soms kan het lichaam zelf tijdig en afdoende reageren om schade te voorkomen. Soms kan de beschadiging niet vermeden worden  en treedt een periode van herstel in. De oorzaak van deze pijn, die ook wel nociceptieve pijn heet, is gewoonlijk duidelijk, waardoor behandeling goed mogelijk is.

Zenuwpijn

Zenuwpijn wordt veroorzaakt door zenuwbeschadiging. Het is complexer dan weefselpijn. Een beschadigde zenuw geeft direct via het ruggenmerg de pijnsignalen door aan de hersenen. Deze pijnsoort heet ook wel neuropathische pijn.

We hebben allemaal wel eens een flinke kiespijn gehad of een elleboog gestoten wat een uitstralende pijn in de onderarm en hand kan veroorzaken. Het is zelfs mogelijk dat een beschadigde zenuw willekeurig pijnsignalen gaat afgeven, waardoor we plotselinge pijnvlagen ervaren. De oorzaak van zenuwklachten is moeilijker te duiden, waardoor de behandeling van dit type complexer is en vaak meer tijd neemt.

Gemengde pijn

Zenuwpijn en weefselpijn kunnen ook tegelijkertijd voorkomen. Bij ernstige ziektes, zoals kanker, komt dit voor. Het is dan van belang de beide soorten pijn individueel te onderkennen en er twee onafhankelijke behandelplannen voor op te stellen.

NJIP Kliniek voor Pijnverlichting
Berenkoog 35, unit 1.22 (de Ondernemerstuin)
1822 BH Alkmaar

Telefoon: 072 202 9372 
Mail: info@njip.nl

Logo-wit-350X112