Wat is Pijn?

“Pijn is een onaangename zintuiglijke en emotionele gewaarwording, die verband houdt met feitelijke of mogelijke weefselschade, of wordt beschreven in termen van weefselschade. Het is altijd subjectief en hangt mede af van individuele interpretatie en levenservaringen.”

Bij pijn denken we dat er iets mis is in het lichaam: er is weefselschade, een verwonding of ziekte. Wanneer we de definitie echter goed lezen, zien we dat het niet per sé het gevolg hoeft te zijn van weefselschade.

Enkele voorbeelden:

  • Dreigende weefselschade: we voelen een waarschuwende steek als we iets heets aanraken. We trekken onze hand terug, maar er is nog niets aan de hand.
  • Individuele interpretatie: Iemand die denkt slijtage in gewrichten of rug te hebben, kan daardoor ervaren dat ze zeer doen.
  • Levenservaring: de gevoeligheid van het pijnsysteem wordt beïnvloed door wat we allemaal meegemaakt hebben; mishandeling, medische ingrepen, oorlogstrauma enzovoort. 

Er kunnen dus ook klachten zijn zonder weefselschade.

De specialisten van NJIP doen er alles aan om je kwaliteit van leven te verbeteren. Door pijn te laten verdwijnen, te laten verminderen en te voorkomen. Heb je klachten en wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen, maak dan een afspraak.

Pijn is complex

De mate van pijn wordt gewoonlijk uitgedrukt in woorden als “gering”, “matig”, “hevig” etc. Vaak uitgedrukt in een cijfer van 1 tot 10. We ervaren “een beetje pijn”, “het valt wel mee”, uitgedrukt in een cijfer 2 of 3. Terwijl  “zeer hevig” of “ondraaglijk” een cijfer tussen 8 en 10 krijgt.

Pijnschaal

We gaan echter niet alleen uit van de intensiteit van de klacht. Er zijn meer aspecten die meetellen in de ervaring:

  • De plaats: een hardloper heeft meer last van klachten aan enkel of knie, terwijl een gitarist overgevoeligheid  aan pols of vingers ernstiger ervaart.
  • Het tijdsverloop: is de pijn doorlopend aanwezig en houdt deze je uit de slaap of komen de klachten juist onverwacht opzetten, waardoor je onzeker wordt. Ook kan een pijn golvend zijn, met goede en slechtere momenten.
  • De aard van het lijden: het kan beklemmend zijn, maar ook als een messteek voelen. Soms is het moeilijk herkenbaar en nog moeilijker te omschrijven.

Bovenstaande tekst is een vrije interpretatie uit het boekje “PIJN, Waarom?” van neurowetenschapper Ben Cranenburgh. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk onderzoeker. Hij is oprichter van het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen (stichting Iton). Hij houdt zich bezig met de theorie en de praktijk van pijn, neurorevalidatie, sport en muziek. Hij is niet betrokken bij NJIP. Wij hebben veel respect en waardering voor zijn werk.

Pijn, waarom?

NJIP Kliniek voor Pijnverlichting
Berenkoog 35, unit 1.22 (de Ondernemerstuin)
1822 BH Alkmaar

Telefoon: 072 202 9372 
Mail: info@njip.nl

Logo-wit-350X112