Vraag mensen op straat of – en welke – pijnstillers ze gebruiken en bijna iedereen antwoordt dat ze wel paracetamol of ibuprofen in huis hebben. Voor het geval dát.

We zijn overtuigd van de werking en voelen ons er veilig bij. Iedereen gebruikt het toch?

Een pakje mooie, roze Ibuprofen pilletjes halen we tegenwoordig gewoon bij de supermarkt en rekenen we af bij de kassa. De kassière geeft geen adviezen, maar we weten hoe we het verantwoord moeten gebruiken. Maar weten we dat echt? 40% van de Nederlanders gebruikt wel eens Ibuprofen en 8% gebruikt het zelfs dagelijks. Artsen raden aan om pijnstillers alleen voor korte tijd te gebruiken en zeker de maximale dagelijkse dosering niet te overschrijden. Maar wie van u weet wat de maximale dosering is en wat de gevolgen zijn van een overschrijding?

Ibuprofen is effectief tegen gewrichtsklachten, menstruatieklachten, hoofdpijn. Het is ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het heeft daarmee dus een aantal voordelen.

De meest bekende bijwerking is echter dat je er maag-darmklachten van kunt krijgen. En inmiddels is er meer bekend.

Kortgeleden hebben mannen tussen 18 en 35 jaar meegedaan aan een Deens-Frans onderzoek. Zij slikten zes weken lang dagelijks 2 Ibuprofen pillen van 600mg.

Wat was het resultaat?

  • De hormoon huishouding van de mannen was een flinke chaos geworden.
  • Ze maakten tot 25% minder testosteron aan.
  • Ze kregen last van vermoeidheidsklachten.
  • Hun spiermassa nam af.
  • Een aantal kreeg last van erectiestoornissen en libidovermindering.

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve bijwerkingen van pijnstillers. Als pijn hevig is of langdurend is het advies om de pijn te verminderen door de bron van de pijn aan te pakken. Het wegnemen van de veroorzaker van de pijn ligt meer voor de hand en is een stuk veiliger dan langdurig of in grote hoeveelheden pijnstillers te slikken.

Door goede pijnbehandeling kan je weer pijnloos naar de sportschool en werken je hormonen goed zodat je spieren krachtig blijven en zelfs sterker worden. Dat is toch wat je wil?

NJIP Kliniek voor Pijnverlichting

Ben je geïnteresseerd in de pijntherapie van NJIP?