Pijnstillers maken je niet beter

Rita is 48 en heeft een vriend, twee kinderen en een hond. Vier jaar geleden viel ze hard op haar knie  tijdens een wandelvakantie. Thuisgekomen bleef ze last houden van haar knie en van haar onderrug. Met de knie ging het na een tijdje beter, maar de pijn in haar rug bleef. Werd zelfs erger. Ze ging naar de huisarts en kreeg wat lichte pijnstillers voorgeschreven in de verwachting dat deze haar door de pijnlijke periode heen zouden helpen. De pijn werd echter niet minder. Integendeel. De pijn breidde zich uit. De achterzijde van haar been begon pijnlijk aan te voelen, helemaal tot haar voet. Het dagelijkse wandelen met de hond, wat voorheen zo goed voelde, begon haar nu tegen te staan. In overleg met haar huisarts werd de dosis pijnstillers verhoogd en boekte ze een afspraak bij een fysiotherapeut.

De pijnstillers deden hun werk en ook de fysiotherapie gaf verlichting, en na twee maanden voelde ze zich weer sterk genoeg om weer regelmatig te gaan wandelen. Maar maakten de pijnstillers haar beter?

Zonder aankondiging kwam de pijn plotseling weer terug. ’s Nachts kon ze niet slapen en ze zat midden in de nacht met een kop thee in de huiskamer TV te kijken. De dagen daarna werden haar klachten niet minder. Integendeel. De huisarts schreef haar nog sterkere pijnstillers voor en medicijnen om haar stemming te verbeteren en ze mocht naar een specialist in het ziekenhuis voor een MRI-scan. Tijdens het onderzoek met de MRI-scan werden geen problemen aangetroffen. De huisarts stelde voor de dosering pijnstillers verder te verhogen. Deze dosering slikt ze nu al drie en een half jaar en het effect wordt steeds minder. Rita slaapt slecht, heeft rugpijn en last van beide benen. Ze is futloos, neerslachtig en heeft vaak buikpijn. Daarnaast heeft ze migraine gekregen, waar ze steeds vaker last van heeft. Als ze dit vooraf had geweten, had ze dan akkoord gegaan met het innemen van zoveel pijnstillers, die langzaam haar lichaam vergiftigen? En is dit verhaal herkenbaar voor jou? Gebruik je pijnstillers en heb je al meerdere specialisten gezien zonder blijvend resultaat?

Een lesje pijnmedicatie; word je beter van pijnstillers?

Paracetamol

Paracetamol is een relatief lichte pijnstiller, zonder recept eenvoudig verkrijgbaar. Hoofdpijn is een bijwerking van dit medicijn; dus let op als u dit middel gebruikt tegen hoofdpijn! Een te hoge dosering leidt tot ernstige leverschade.

Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen…

Deze middelen vallen onder de groep NSAID’s en helpen tegen ontstekingen en pijn. De belangrijkste bijwerking is het ontstaan van maagklachten, dus vaak krijg je tevens een maagbeschermer voorgeschreven. Je kan er duizelig van worden en dikke voeten krijgen. NSAID’s mogen niet gebruikt worden in combinatie met bloedverdunnende middelen vanwege de hoge kans op fatale maag- en darmbloedingen. Ook mogen deze middelen niet door elkaar gebruikt worden. Lees ook: Pijnstillers niet onschuldig.

Tramadol (Zaldiar en Tramal)

Dit is een sterke pijnstiller. Hoewel ze pijn verminderen, zijn er vaak bijwerkingen. Denk hierbij aan misselijkheid, braken en obstipatie. Ook komen slaperigheid, verwardheid en hoofdpijn regelmatig voor. Minder voorkomend zijn hartkloppingen, benauwdheid, jeuk en uitslag.

Opiaten (Morfine, Oxycodon, Fentanyl)

Zeer sterke pijnstillers die door een arts of specialist worden voorgeschreven. De bijwerkingen zijn duizeligheid, misselijkheid sufheid en darmverstopping. Bij langdurig gebruik kunnen ze pijn zelfs verergeren. Opiaten staan bekend om hun verslavende werking. Het lichaam went er aan en de werking wordt steeds minder en zelfs averechts. Tevens treden hormonale veranderingen op.  Vanwege de verslavende werking kan je er niet zomaar mee stoppen.

Antidepressiva

Vaak krijgen mensen met chronische pijn antidepressiva voorgeschreven. De (vaak ernstige) bijwerkingen van deze producten zijn meestal te verminderen door een geleidelijke op- en afbouw van de dosering. Kortdurend gebruik is niet zinvol.

Te gemakkelijk?

Ondanks de risico’s voor ons lichaam schrijven specialisten erg gemakkelijk pijnstillers voor als oplossing voor pijnklachten. Na verloop van tijd treedt gewenning op of krijgt een patiënt ernstige bijwerkingen. Vaak zijn niet-herkende bijwerkingen reden om juist meer pijnstillers te gaan gebruiken.

In de ogen van velen lijken pijnstillers een snelle oplossing voor pijn. Pijn is er echter niet voor niets. Het is altijd een signaal dat er iets mis is met het lichaam. Door de pijn te verdoven voel je de pijn niet of minder, maar blijft het probleem in het lichaam aanwezig. De pijnstillers dempen ook de signalen van overbelasting of andere problemen, waardoor het risico op verergering van de klacht groot is. Pijnstillers maken je niet beter; ze dempen de pijnsignalen.

Oorzaak van pijn vinden en aanpakken

De NJIP kliniek werkt niet met pijnstillers. De therapeuten van de  NJIP  zijn gespecialiseerd in het vinden van de oorzaak van de pijn en het wegnemen van die oorzaak. Vervolgens activeren zij de verzwakte delen van het lichaam, waardoor snel herstel optreedt. De pijntherapeuten hebben een holistische kijk op het lichaam; de plaats van de pijn is lang niet altijd de plek waar de oorzaak gevonden wordt. De fysieke behandeling levert, in combinatie met de juiste beweging en gezonde voeding, in vijf tot acht weken een sensationele verbetering.  

Meer informatie over soorten pijn

Ben je geïnteresseerd in de pijntherapie van de NJIP Kliniek voor Pijnverlichting